fbpx


Heart of Lapland is the local destination company that seeks to develop and market the tourism industry in Haparanda, Kalix, Pajala, Överkalix and Övertorneå.

Follow Us
GO UP

Cold Adventures

Vill du testa något nytt? Då tror vi att det här kan vara något för dig!
Madelene och Niklas, som båda är uppvuxna i kustbyn med siklöjan, ville hylla både Kalix skärgård och Kalix löjrom och bestämde sig för att låta besökare ta del av fiskaryrket på nära håll precis som de fått göra. Så de skapade två upplevelser, en där fokus är på att göra din egen löjrom och den andra där du på sätt och vis blir löjromsfiskare för en dag. Och eftersom fiskeperioden är både kort och intensiv är antalet platser till turen få. Vilket på sätt och vis gör det att upplevelserna nästan är lika exklusiva som rommen. Så blir du nyfiken – fundera inte för länge!


Den ena upplevelsen du kan göra är att tillverka din egen rom. Du blir då välkomnad med champagne och löjromssnittar i fiskfabriken Guldhaven Pelagiska. Sen får du se en kort film om hur fisket efter siklöjan och förädlingsprocessen av löjrommen går till. Du får även en rundtur i fabriken och får se hur Guldhaven förädlar löjrommen. Och avslutar sedan med att du får prova på hantverket själv – att göra din egen Home Made löjrom som du får ta med dig hem. Mums!

Eller så slår du på stort och bokar på helhetsupplevelsen där du under tre dagar får du ta del av hela processen från det att fisken fiskas upp till att den hamnar på tallriken. Höjdpunkten är löjromssafarin där du under en och en halv dag får följa fisket, förädlingen och hantverket bakom Kalix Löjrom. Du får se hur fisket efter siklöjan går till ute i skärgården men du får också äta traditionsenlig lunch på Norrbottensgård ute på Rånön, som är Bottenvikens största. Du kommer också få prova på jobbet som “löjrensare” i fiskfabriken Guldhaven Pelagiska där du får göra din egen hemmagjorda löjrom att ta med hem. Sist men inte minst knyts din vistelse ihop i Madelene och Niklas hem på Skärgårdsudden, där mat och dryck skapas och serveras av deras egna mästerkock Elsa.

Cold Adventures

Kontaktperson: Madelene Bodlund
Telefon: 070-225 54 04
Mail: madelene@coldadventures.se
Webb: coldadventures.se
Instagram: @coldadventures och @lojromssafari_i_kalix