Allhelgona och Halloween väntar runt hörnet. Nu är det dags för läskiga historier, bortglömda legender och vackra minnesstunder. Packa med termosen och ta en spännande roadtrip i Heart of Lapland!

Den sista halshuggningen på galgbacken
Vippabacken är ett populärt stopp för lokalbor, lastbilschaufförer och turister. Även kändisar som Motörhead, Hep Stars och Robert Wells har stannat till här. Besök restaurangen, butiken, den lilla kyrkan eller sov över. Men långt innan Vippabacken blev en omtyckt rastplats så var platsen en galgbacke. Den 26 november 1821 avrättades Johan Johansson Wippa genom halshuggning, som straff för att ha dödat en annan man. Han skyllde sina gärningar på djävulen och sa att Gud förlåter honom, just innan han mötte sitt öde. Eftersom detta var den sista halshuggningen på backen så fick platsen hans namn. I år (2021) är det 200 år sedan den sista avrättningen utfördes. Om du inte får syn på Wippa själv så kan du i alla fall njuta av en bit mat i restaurangen.
Övernatta i Överkalix

Ödekyrkogården i nordligaste Tornedalen
Akamella var en gång en helig plats för samerna och användes som kyrkogård mellan 1663-1817. Till en början fanns det alltid plats att begrava de som gick bort. Men farsot och hungersnöd drabbade invånarna och det blev snabbt trångt på kyrkogården. De hade inget annat val än att gräva upp gamla gravar och stjälpa över benknotor och väderbitna träkors utanför den inhägnade gravplatsen. Det sägs att platsen är hemsökt av själarna som inte fick vila i frid och lokalinvånarna vittnade om att de blivit förföljda. Efter 1817 övergavs kyrkogården. Idag kan du vandra några kilometer in i skogen och besöka Akamella ödekyrkogård för att hedra de rastlösa själarna och den en gång heliga samiska platsen.
Övernatta i Pajala

Prästen som blev ihjälslagen med sin egen käpp
Under vintern 1717 var ryska kosacker på rövarstråt I Tornedalen. De ville lägga vantarna på kyrksilvret och tog sig in i Övertorneå kyrka. Prästen och kyrkoherden Johannes Tornberg hamnade i deras väg och stöldligan slog ihjäl honom med hans egen käpp. Som tur är blev kosackerna stoppade av det lokala försvaret kort efter den tragiska händelsen. Johannes Tornbergs käpp finns kvar att beskåda i Övertorneå kyrka.
Övernatta i Övertorneå

De sjungande sjöarna
Bege dig ut till en sjö som är täckt av is när temperaturen sjunker kraftigt. Om du har tur kan du höra ett dovt sjungande ljud som bryter tystnaden. Ljudet är otäckt och märkligt (speciellt om det är mörkt), olikt allt annat du någonsin hört. Det är en sjungande sjö – ett fenomen som det sällan talas om. Vissa Tornedalingar tycker att ljudet låter som jordens undergång, medan andra tycker att sången är vacker.
Sjöarna sjunger oftast under senhösten och tidig vinter när temperaturen sjunker snabbt och isens ovansida kyls ner snabbare än undersidan. Ljudet är lättare att höra om isen är tjock. Oftast hörs först ett knakande som följs av ett dovt sjungande ljud. Kom ihåg att vara försiktig och att aldrig gå ut på isen om du är osäker på att den håller dig.

Mystik och spänning från en svunnen tid
Välkommen till det omtalade gränslandet. I början av 1900-talet var Haparanda Stadshotell en bubblande mötesplats. Haparanda var Europas mest pulserande stad och den enda kontakten mellan Väst och de stora kejsarväldena i Öst – Ryssland, Persiska riket och Kina. Här samlades revolutionärer, anarkister, spioner, agenter, smugglare, gulaschbaroner, madamer, grevar och baroner – till och med Lenin var här. Allt från dofter, mystiken och spänningen från den svunna tiden genomsyrar Haparanda Stadshotells exteriör och inte minst interiör. Besök ett av de mest kända sekelskifteshotellen, som idag är återställd till sin forna glans och präglad av intressanta gäster genom tiderna.
Övernatta i Haparanda

The legend of Landan
Land-kyrkan är en naturlig grotta på Degerberget utanför Kalix. Enligt legenden var det här som Landan bodde. Landan var ett rödklätt kvinnoväsen och kunde ställa till med förtret för människorna, men också hjälpa dem ur svåra situationer. När solen sken samtidigt som det regnade påstods det att Landan kunde ses tvätta sina tråg i Stämsjön. Land-kyrkan är idag ett riktigt smultronställe att besöka i Kalix.
Obs! Var försiktig när du besöker Land-kyrkan då grottan är delvis vattenfylld.
Övernatta i Kalix

Det magiska skenet på himlavalvet
Norrskenet, Aurora Borealis, är omgivet av både vackra myter och skrämmande historier. Enligt en samisk legend är norrskenet energier från deras förfäder och det är viktigt att visa respekt för det, annars kunde man bli sjuk och till och med dö. “Revontulet” är det finska ordet för norrsken och översätts till ”räveld”. Det kommer från den finska myten om en magisk räv som sveper sin svans över snön och piskar upp snöflingor, högt upp på himlavalvet, vilket skapar norrskenet. Även om vi idag vet att norrskenet uppstår när partiklar från solen kommer in i vår atmosfär så är auroran alltid lika magisk att uppleva. Vissa säger att de kan höra norrskenet som ett svagt sprakande – något att lyssna efter nästa gång du upplever det förtrollande ljuset.
Norrskenet kan ses mellan september-april när det är mörkt och himlen är molnfri. Det är dock ett naturfenomen som är beroende av solens aktivitet, så det är aldrig en garanti att uppleva det även om förutsättningarna är rätt.